Informera dig om Datalagringsdirektivet

Jag har verkligen önskat att jag hade haft tid att skriva om Datalagringsdirektivet och pusha till handling emot detta, men det har inte funnits. Men en länksamling har man alltid tid med. Läs gärna vidare och utbilda dig om vad datalagringen faktiskt innebär för både dig, din familj och hela samhället.

Idag ska det vara debatt i riksdagen klockan 9-10 och sedan i eftermiddag så röstar de om vi ska införa datalagringsdirektivet i Sverige. Direktivet kommer ursprungligen ifrån EU som anser att vi ska lagra all datatrafik. Det innebär i korthet att staten kommer veta hur många sms du skickar, vem du skickar dem till, var du befinner dig när du skickar dem och samma sak med den personen du sms:ar till, det vill säga var den personen befinner sig och när den personen svarar. Detta gäller även med telefonsamtal och annan digital information.

Vad innebär egentligen datalagringsdirektivet och kan vi skydda oss?
Opassande har skrivit ett fantastiskt bra blogginlägg om hur datalagringsdirektivet faktiskt fungerar med en länk som alla borde se på. Om du bara har tid att läsa ett inlägg så ska du läsa detta.

Om du har tid med en till länk så vill jag starkt tipsa om Full Mental Straightjacket som ger oss en guide till hur vi kan skydda oss mot datalagringsdirektivet.

Anna Troberg har spelat in hela sex stycken filmer med både information och argument kring direktivet som är väl värda att kika på. Länkar till de olika filmerna finns när du spelar upp den första. Filmer är dessutom generellt trevligare om man inte har tid att grotta ner sig i svårbegriplig text.

Varför så bråttom?
Sagor från Livbåten tar upp det faktum att själva utvärderingen om direktivet inte kommer förrän 23 mars men man väljer ändå att rösta om det idag. Varför är det egentligen så bråttom?

Ett argument som återkommer i debatten är att det kommer bli så dyrt för oss att inte införa det (man får straffavgift från EU då) men Ershag tar upp att det blir dyrare att införa det än att ta straffavgiften. Även Sagor från Livbåten tar upp detta.  Lake beskriver det som att Beatrice Ask hotar med böter.

Vad händer när det är infört?
Anna Troberg
argumenterar för att Datalagringsdirektivet är en slippery slope eftersom man inte kan veta i vilka händer informationen hamnar sen. Vi har sett det förr och det kan hända igen. Hon diskuterar även fler följder av direktivet i ytterligare en bloggpost på ämnet.

Har du fler bra länkar så kommentera och bifoga dem på något sätt i kommentaren. Jag tänker avsluta bloggposten med ett citat från Pastor Martin Niemoller bara för att jag anser att det är passande i sammanhanget. Speciellt om vi betraktar Datalagringsdirektivet som en slippery slope och drar lite paralleller till andra händelser i vår historia…

First they came for the communists,
and I didn’t speak out because I wasn’t a communist.

Then they came for the trade unionists,
and I didn’t speak out because I wasn’t a trade unionist.

Then they came for the Jews,
and I didn’t speak out because I wasn’t a Jew.

Then they came for me
and there was no one left to speak out for me.

Tags: , , , ,