Om styrelsen var SJ skulle inte tågen vara sena

Styrelsen från vänster; Henrik Brändén, Tomas Kronvall (adjungerad från valberedningen), Torbjörn Wester, Mårten Fjällström, Johanna Julén, Emil Isberg, Marit Deldén, Sammy Nordström och Mattias Bjärnemalm. Foto: Opassande.

Just nu sitter jag på ett tåg på väg hem till Sundsvall och senare i veckan ska jag vidare ut till sommarstugan i Härnösand igen. Anledningen att jag för andra gången på tre dagar sitter på ett försenat tåg är att jag har varit i Stockholm för Piratpartiets styrelsemöte.

Två intensiva dagar blev det med en inspirerande styrelse som har fattat många genomtänkta (i min åsikt) och bra (igen enligt min åsikt) beslut.  Ett av dessa går att läsa på Piratpartiets hemsida som går ut på att vi ska bygga fram en proposition till höstmötet i oktober om självstyrande lokala partiorganisationer. Säg gärna vad du tycker i forumet.  Jag personligen tycker det är helt rätt väg att gå och hoppas givetvis att många av partiets aktiva och medlemmar håller med.

Annat som vi har beslutat om är att välja Anna Troberg som partiledare (ingen direkt chock, men givetvis välförtjänat) och att börja med att skriva ihop ett styrdokument kring partiledaren och partiledningens mandat för att förtydliga detta. Det är något som både vår partiledare och styrelsen tidigare har sagt att de önskar ske.

Styrelsen in action. Foto: Jonathan R Lundkvist

Vi valde även att stryka den tidigare sekretesspolicyn som vi har haft i styrelsen. Tidigare har det som sagts på styrelsemöten även stannat där. Det har nu tagits bort. Givetvis så kommer fortfarande känsliga saker att ske under sekretess men de frågorna ska vara i undantag.

Andra saker som vi tog upp var om det ansågs rimligt att vi bjuder våra styrelseledamöter på lunch under mötesdagarna (det anser jag är rimligt men det var inget vi beslutade om), jag som sammankallande fick en sekreterare (Henrik Brändén) och en biträdande sekreterare (Sammy Nordström) till hjälp i mitt arbete och givetvis för hjälp till hela styrelsens arbete samt så hann vi revidera en del i budgeten.Vi nuddade också vid diskussion om att möjliggöra för medlemmar att vara närvarande på våra styrelsemöten men det beslutade vi inte om på det här mötet.

Tyvärr hann vi inte med alla viktiga punkter i dagordningen, saker som genomgång av årsmötesbeslut, genomgång av verksamhetsplanen och alla våra viktiga styrdokument fick bordläggas, trots att vi jobbade riktigt hårt på att lyckas med det. Det tänker jag inte gråta spilld mjölk över eftersom jag tycker vi fick massor med saker gjorda och det var som sagt otroligt trevligt. Jag önskar och tror att alla framtida styrelsemöten blir lika givande.

Även Johanna har hunnit blogga om mötet (hon är snabb som en ninja!).

Tags: , , , , , ,

2 Comments Leave yours

 1. Tack för att ni tog bort sekretess policyn! Förstår inte varför den funnits tidigare med Piratpartiets ambitioner med transparens.

  Ett annat önskemål från min sida (och antagligen fler medlemmar) är att ni gör styrelsens arbete ännu mer transparent genom att tillgängliggöra protokoll. PPI har rätt ambitioner, kanske något att härma: http://int.piratenpartei.de/PPI_Board

  • Ofta tror man att man skapar en trygghet genom att säga åt folk att inte säga det man säger till dem, men i en officiell styrelse tycker jag inte att det hör hemma så jag håller med om att det är på tiden.
   När det gäller att tillgängliggöra protokoll så gör vi det redan och har gjort ända från början. De är i varierande form och kvalité men de finns att både läsa och kommentera här; https://forum.piratpartiet.se/forumdisplay.php?f=387
   Helgens protokoll har inte dykt upp ännu eftersom det inte är renskrivet och justerat ännu 🙂