Varför skulle sociala medier vara så farligt?

Jag fick den här länken av en kompis nyss och blev faktiskt så pass upprörd att jag kände att jag måste skriva av mig innan jag exploderar. Därför är den här bloggposten skriven i affekt vilket kan vara värt att tänka på.

Nyheten går ut på att det har dykt upp en lag (i Missouri USA) att lärare och elever inte får lägga till varandra på sociala media där man kan chatta privat/skicka privata meddelanden till och från varandra. Det inkluderar alltså Facebook, twitter, msn, irc och alla andra sociala chattverktyg du kan tänka dig.

En diskussion dök upp om detta på irc i en kanal jag är med i där en annan av mina vänner, som också är lärarstudent, sa att en av hennes lärare varit nästintill rabiat när det gällde att läxa upp sina lärarstudenter om att de inte fick adda eleverna på Facebook.

Jag kanske är dum som inte förstår att lärare tydligen i större utsträckning än de flesta andra yrkesgrupperna här i världen vill förföra och ha sex med små oskyldiga barn. Jag kanske också är dum som inte förstår varför en lag skulle hjälpa emot de här personerna som nu faktiskt vill förföra och ha sex med oskyldiga barn. Det kanske till och med så att jag är dum som inte fattar varför sociala media är så farliga.

Eleverna lever sina liv på internet idag. Det är så det är. Oavsett om vi vill det eller inte. Det är dessutom helt skilda liv. En del sitter och spelar WoW och andra interagerande dataspel, en del sitter på sportforum och diskuterar med andra sportfans i världen, en del bloggar om sina liv, en del slår upp allt de kan om hästar och ridning medan andra tycker det roligaste som finns är att textrollspela. Det finns de eleverna som gör allt det och de som gör en del av det och det finns definitivt mycket mer man kan göra på internet än det lilla jag listade här.

Jag kommer fortfarande ihåg en av de bästa sakerna en av mina mentorer sa till mig;

Kom alltid ihåg att för dig är din lektion centrum, du har förberett den, tänkt ut den, planerat och du har förväntningar och farhågor. För dig är lektionen en viktig del av din dag. Dina elever har kanske mobbats på rasten, bråkat med sin kompis, är otroligt lyckligt kär, oroar sig för att komma hem till föräldrarna med ett IG osv. För dem är din lektion bara en liten del i deras liv. Eleverna ser inte lektioner och skola som jobb, skolan är en del av livet.

Så om skolan är en del av livet och om internet är en del av livet, verkar det otroligt korkat att dela upp de sakerna. Jag menar inte att lärare och elever måste ha varandra som vänner på Facebook eller följa varandra på twitter. Det jag menar är att varje person ska ha valmöjligheten.

Jag personligen ser inget problem med det. Varför ska jag vara rädd för mina elever att de får se det jag skriver? Varför ska de vara rädda för mig? Jag förstår det inte. Nu skulle jag heller inte självmant adda en av mina elever på Facebook men jag skulle inte neka om eleven addade mig.

Sociala media är något nytt alltså är det läskigt. Men saken är den att ska vi förbjuda elever och lärare att umgås med varandra på nätet varför låter vi dem då umgås i köttvärlden? Det är väl lika farligt det i så fall?

Tags: , , , , , , , ,

1 Comment Leave yours

  1. TT #

    En annan sak jag tänkte på: var drar man gränsen? Vad händer om en lärare och en elev råkar hamna i samma gemenskapskrets i t.ex. WoW? Innebär det att enligt lag så måste läraren sluta spela i den gruppen, för att en elev på skolan spelar där? Vad händer om en lärare och elev båda är medlemmar på ett mindre community? Innebär det att läraren inte får skriva i samma trådar som eleven? Eller att denna inte får skicka PM till eleven? Innebär det att läraren då måste