Kontaktannons: ”Träffa kompisar”

”Man kan inte läsa en kontaktannons utan att det står att man älskar långa skogspromenader. Men så går man ut i skogen, och vad ser man? Inte en käft. Nej, alla står i Kungsträdgården och gnider sig mot varandra, hur trångt som helst.”

Så skriver Mark Levengood i boken ”Och jag läste att det var omöjligt att leva lyckligt förutan dig”. Jag kan inte annat än att hålla med. Jag har själv inte läst boken utan fick citatet uppläst av mig av mamma så jag har ingen aning om den är bra eller inte. Eftersom det är Levengood slår jag till med en gissning och säger att den är bra.

Det skulle vara lätt att skriva om ensamhet och tillhörighet nu och tänka att det var dit mina ibland konstiga tankegångar för mig, men det är inte dit jag tänker gå. Jag kom och tänka på kontaktannonser. Idag ser vi inte så ofta kontaktannonser utan nu ska man skriva det man skrev där i små rutor på alla sociala medier vi har. ”Vad gillar du att göra?”, ”Intressen:” osv står det och vi fyller villigt i vad vi tycker om. Kanske två saker, eller tre. Politiska korrekta saker ska det vara. Långa promenader på en sandstrand, se på film och träffa kompisar. Det blir en tvådimensionell bild av en komplex människa.

Men vad betyder egentligen ”träffa kompisar”. Det är det intresset jag ser dyka upp allra mest. Finns det något mer intetsägande att säga till någon att man gör? Informationen är helt värdelös. Jag vill slå till ännu en gissning i den här bloggposten och gissa på att ca 96% av Sveriges befolkning tycker om att träffa andra människor eftersom vi ändå är rätt sociala av vår natur vi människor. Vi gillar det inte alltid och många av oss vill vara ensamma då och då men generellt vill vi också ha mänsklig kontakt och närhet. Om vi då gillar närhet (om ni håller med mig i min gissning) så är det inte så långt hopp till att tänka sig att de personer som vi tycker om att ha nära oss mest är de personer som vi tycker om, våra vänner eller kompisar vilket ord man nu föredrar.

Alltså borde det inte vara så svårt att lista ut att ett av de största intressen som finns är just att träffa kompisar. Fast jag stör mig ändå alltid på när det dyker upp. Missförstå mig rätt, jag säger också det ibland, men jag stör mig lika mycket på mig själv när jag säger det. Just för att det är så intetsägande.

VAD tycker du om att göra medan du umgås med dina kompisar då? Det är så frågan egentligen borde besvaras. Tycker man om att samla vänner och bjuda på stora middagar och diskutera politik en hel kväll? Tycker man om att sitta runt ett bord och spela brädspel, käka pizza och rollspela? Tycker man om att gå till gymmet ett par gånger i veckan och snacka över maskinerna? Ett par helt skilda men trovärdiga scenarion.

Var jag vill komma med detta gnäll? Kanske att vi människor ska sluta vara så intetsägande och våga vara lite mer färgsprakande. Våga stå ut, vara unika. Räcker det som slutsats?

Tags: , , , ,