Bredda partiprogrammet eller vilken fot står du på?

Det krävs en viss typ av person att lägga sina politiska åsikter åt sidan. Som Pirat gör man det hela tiden. Alla har åsikter som inte täcks av partiprogrammet eftersom Piratpartiet som parti har sagt att vissa frågor är viktigare än alla andra. För mig handlade det som integritet, rättssäkerhet och demokrati. Utan de finns inte så många av de andra frågorna. Därför är jag villig att lägga mina övriga politiska åsikter åt sidan.

Antagligen är det därför som det är så svårt att veta på vilken fot man ska stå på när det gäller att bredda partiprogrammet. För visst vore det trevligt om fler av mina frågor ryms inom det partiet som jag kämpar för, men samtidigt är det läskigt att tänka att de frågor som vi breddar med kan vara sådant som jag inte håller med om.

För länge sen nu när jag inte var partipolitiskt engagerad sa min mormor till mig att det inte finns något parti man håller med till hundra procent och att det är så det är. Det man ska göra är att gå med i det partiet man håller med mest om och sen förändra de frågorna man inte håller med om inifrån. Hur sant det är för alla personer vet jag inte men för mig var det verkligen så. Jag hittade inget parti som jag ville stödja till 100%. Hade jag hittat ett parti som jag höll med för det mesta hade det nog känts okey. Nu letade jag inte så mycket när jag gick i gymnasiet eftersom det fanns så mycket annat att fokusera på.

Piratpartiet höll jag med till 100% när jag gick med. Alla frågorna på agendan kunde jag ställa mig bakom. Fullt medveten om att jag lade ifrån mig en stor del av mina hjärtefrågor när jag gick med. Jag tror det är därför det blir så läskigt att tänka på en breddning. För i normala fall skulle det inte göra något om partiet man var med i inte stämde helt, men när man är villig att lägga ifrån sig så pass mycket av sina åsikter blir det extra svårt att acceptera en åsikt inom partiprogrammet som man inte stödjer.

Visst har alla de frågorna som ligger dem så varm om hjärtat att man inte kan kompromissa bort dem. Utan det skulle jag säga att man saknar integritet så det är bra att ha. Jag tänker bara att jag ser väldigt ofta inom partiet att någon säger ”om vi börjar tycka X så tänker jag gå ur!” och det kommer från alla möjliga håll och kanter. Det kan vara en så liten grej som att någon piratpartist uttrycker något på en blogg så är andra pirater som inte håller med villiga att lämna partiet.

Kan det vara så enkelt att varje sak som går emot ens egen åsikt bara lite känns så stor eftersom det finns så många andra frågor man vill driva men inte känner att man kan driva? För det är ”sånt vi inte ska tycka om”? För att vi som piratpartister lägger så många åsikter på hyllan att vi inte vill kompromissa mer än så?

Personligen så håller jag med om att vi behöver bredda oss. Frågan är bara hur man gör det utan att mista många bra pirater längst vägen. En del skulle kanske säga att det gör inget att mista folk eftersom det kommer nya, och det stämmer såklart till en gräns. Problemet med det slit och släng-tänket är väl att en dag kommer man till en gräns själv där man måste överväga om man kan vara kvar eller inte och frågan är vad man gör i det läget.

Problematiken kring att bredda programmet ligger, för mig, inte bara i vilka frågor som vi ska ha med utan det är så mycket djupare än så. Jag ska försöka ta med mig det på styrelsemötet i helgen där en av frågorna är att diskutera det utkast till Principprogram 4.0 som sedan ska flera vändor till ut till medlemmarna innan det läggs upp på vårmötet 2012.

Tags: , , ,

3 Comments Leave yours

  1. Vi har haft en lyx tidigare. Vi har inte behövt kompromissa med våra egna åsikter när vi har engagerat oss i (pp). Genom att vi kommer att bredda (pp) behöver vi börja kompromissa med oss själva. Partikulturen vi har kommer att förändras.

  2. Bra skrivet.

  3. M:E #

    Smidigast är väl att göra en SD och bara bredda programmet på punkter där alla håller med..
    Att Ha åsikter är viktigare än att ha Relevanta åsikter. Till synes.

1 Trackbacks