Fångvaktare eller lärare, sak samma.

”Tillsynspliktig lärare måste ha beredskap för att visst hot och våld kan förekomma vid ett ingripande mot en elev, på samma sätt som exempelvis en ordningsvakt eller polis. Därför ska ersättning för kränkning inte utgå i detta fall.”

Smaka på de orden en stund. En lärare som tvingas kliva in mellan elever som bråkar ska alltså vara beredd på att eleverna kan ge sig på läraren. Det konstaterar Gällivare tingsrätt i en dom. Eleven blev fälld för misshandel men läraren får inget skadestånd. Så det har konstaterats att eleven har misshandlat läraren och dömts för det men läraren borde alltså ha varit beredd på det… 

Det som gör mig mest upprörd över att läsa en sådan (även om artikeln konstaterar att exempelvis Göta hovrätt ser det som ”ett olycksfall i ämbetet”) är synen på lärare. Igår florerade en insändare från ÖP över nätet där man valt att satiriskt söka efter nya lärare genom att skriva om de dåliga förhållanden som faktiskt finns som lärare. Jag kommer ihåg att jag speciellt läste just raderna ”Du bör ha en mångårig erfarenhet av konflikthantering, gärna i mellan­östern. En vaktutbildning eller tjänstgöring inom ordningspolisen är att före­dra.” och fnyste lite lätt åt hur galet det lät. Med den nya domen låter det inte alls lika galet längre.

Lärare ska ses som ordningsvakter. De ska jaga eleverna i korridorerna, trycka in dem i klassrummet och sen vakta dem. Beredd på när eleverna kanske ger sig på dem om de måste bryta upp ett bråk. Ska vi ge lärarna varsin batong, skottsäker väst och elpistol när vi ändå håller på?

Synen på att läraren är till för att övervaka eleverna kan jag inte finna mig i. Jag utbildar mig inte till att bli ordningsvakt. Jag vill utveckla, lära och skapa tillsammans med mina elever, inte vara rädd för min egen säkerhet. För rädsla kan göra så mycket med en som person. Att vara rädd för eleverna är det värsta som kan hända en lärare. När lärarna inte längre tänker på hur de ska lägga upp nästa lektion utan hur de ska skydda sig utifall något skulle hända. När lärare ser på sina elever som samhället ser på terrorister. Alla är skyldiga eftersom de skulle kunna vara brottslingar. Att vara elev blir att vara eventuell brottsling och eftersom alla måste gå i skolan…

Jag är dessutom övertygad om att genom att skapa en sådan hård attityd hos lärarna kommer skapa en lika hård attityd hos eleverna vilket kommer leda till att det blir mer våld i skolan. Givetvis hoppas jag att det inte blir så, jag hoppas att Göta hovrätt har rätt att det bara ska ses som ett misstag, men samtidigt ser jag ett mycket hårdare samhälle växa fram och det gör mig ledsen. Vi måste övervaka alla för någon kanske gör ett brott någonstans. Skyldig till motsatsen bevisats är en devis som används oftare än oskyldig till motsatsen bevisas. Vi ska behandla eleverna som fångar och lärare är deras fångvårdare.

Skolpolitiken utgår mycket från eleverna, vilket inte är fel, men nu måste skolpolitik börja utgå ifrån läraren också. Om så för att genom att utgå från läraren lika mycket som eleverna så kommer det ge eleverna bra lärare. Lärare idag får låga löner, måste jobba mest hela dagarna och bränner ut sig på löpande band. Många som utbildar sig till lärare väljer andra yrken när de väl kommer ut i arbetslivet. Vilket inte är så konstigt när man läser artikeln om domen från Gällivare tingsrätt.

Tags: , , ,

3 Comments Leave yours

  1. *stående ovationer*

  2. Mycket bra skrivet.

    Om nu till äventyrs domens anda börjar sprida sig så blir det tyvärr rimligt att utrusta skollärare med vapen och skyddsmateriel, som du berörde. Eller rättare sagt orimligt att inte göra det.

    Så kan vi inte ha det. Må Gällivare tingsrätts jurister få sina bakar risade.