Det lilla är inte alltid så litet som vi tror

 

Let me tell you a story about four different people. They where called Everybody, Somebody, Anybody and Nobody.

There was an important job to be done and Everybody was sure that Somebody would do it.

Anybody could have done it, but Nobody did it. Somebody got angry about that because it was Everybody’s job.

Everybody thought that Anybody could do it, but Nobody realized that Everybody wouldn’t do it.

It ended up that Everybody blamed Somebody when Nobody did what Anybody could have done.

Mamma hade alltid den här lilla historien uppklistrad på väggen på sitt kontor när jag var liten. Jag minns att jag läste den, men förstod inte riktigt vad som menades. Det är sådana saker som inte dyker upp förrän man är äldre och det klickar till. När man sitter där på grupparbetena i skolan och gör allt jobbet själv för att ingen annan tar på sig det. Emma Opassande skev ett mycket bra inlägg på det här temat för några dagar sedan där hon diskuterar det här med att alla kan hjälpa till. Det var i alla fall det jag fick ut av inlägget. Ett rungande ”ingen kan göra allt men alla kan göra något”. Det här inlägget ska nudda lite vid det men mest handla om de som vill hjälpa till men kanske inte känner att de kan/får.

Jag är ett kontrollfreak. Att göra ett bra jobb och att kunna visa upp det jobbet är viktigt. Om något ska bli gjort gör jag det hellre själv än att ge jobbet till någon annan. En hel del jobbar hårt med att släppa saker. Så är det. Men jag ska inte ens diskutera det eftersom jag tror att det inte är hela problemet. Jag tror många vill att det ska vara hela problemet, det är den där andra personen som hindrar mig från att göra saker. Många upplever det som att de vill gärna hjälpa till, men de får inte. Konstigt nog känner jag även igen mig i det tänket då jag ofta kan sitta och tänka ”men om jag fick hjälpa till med den här saken, det skulle vara jättekul.” utan att direkt reflektera över två saker:

1) Behövs det hjälp med den saken jag vill hjälpa till med? Givetvis ska inte det hindra från att ändå fråga men det kan vara så att det faktiskt inte är där någon behöver hjälp. Om någon har en bil behöver den inte hjälp att bära hem matkassarna från affären. Om någon redan har lagat garageporten behöver de inte låna dina verktyg. Det kan vara svårt att acceptera, men värt att tänka på.
2) Behöver personen hjälp med något annat?

Nummer 2 tror jag är vanligast att man glömmer. För det här med att ”hjälpa till” kan ibland till och med bli lite egoistiskt. Jag vill hjälpa till med det jag vill hjälpa till med utan att tänka vad som det verkligen behövs hjälp just där. Nej, jag vill inte sitta och göra det tråkiga jobbet, det kan någon annan få göra! Jag vill göra det här som jag tycker är roligt! Och givetvis är det inte helt fel att tänka så då det också ska handla om rätt person på rätt plats och att bara göra det man tycker är tråkigt är inte alls inspirerande i längden. Men kanske, någon gång, så måste man ta och göra den där tråkiga uppgiften så att den där ”någon annan” slipper. För någon måste göra det. Och om den någon är samma person som i skolan tog på sig jobbet varje grupparbete så kommer den någon att vara den som ger upp efter ett tag.

Sedan måste vi få ur tanken ur våra huvuden kring ”men inte kan väll lilla jag…” För det stämmer inte. Om det är det enda du kan hjälpa till med att RT’a på twitter så är det guld värt. Om du känner att det du kan göra är att dela inlägg på Facebook är det lika guld värt. Det lilla vi kan göra för andra människor i dag är faktiskt helt otroligt. Jag länkar gärna vidare en video av min vän där hon sjunger sin egna låt. Jag trycker gärna RT på en tweet när någon skrivit en bra debattartikel.  Det lilla är inte så litet när vi lever i ett samhälle där allt handlar om klick och att sprida information.

Genom att hela tiden tänka ”någon annan” och ”men jag får ändå inte” så hindrar vi mycket av spridningen av våra idéer, tankar och känslor. Varför är det någon annan som ska skriva det där debattinlägget? Varför är det någon annan som ska sätta upp en affish på stan? Varför är det någon annan som ska vara kassör i den lokala föreningen?

Och främst: Hur kan du hjälpa till?

1 Comment Leave yours

  1. Något att dela med SH, kanske? 😉