Partiledningen är död, länge leve partiledningen!

byebyeJag har idag valt att tillkännage för partiledningen och partistyrelsen att jag inte står till förfogande för någon post i Piratpartiet efter den 31 december 2014. Fram tills dess kommer jag att vara kvar som vice partiledare och jobba med att avsluta mina uppdrag så att när jag lämnar ska bollen kunna tas över av nästa vice partiledare på ett smidigt sätt.

Partiledare Anna Troberg väljer att avgå och partisekreterare Henrik Brändén har valt att inte stå till förfogande. Gå gärna in och läs även deras blogginlägg om saken.

När jag ser tillbaka på min tid i Piratpartiet kan jag inte annat än känna stolthet över hur långt partiet har kommit. Jag satt i partistyrelsen när vi röstade genom möjligheten att starta lokala föreningar. Jag har sett oss arbeta fram ett helt nytt principprogram och sakpolitiska dokument i många fler områden än någon trott skulle vara möjligt för bara några år sedan. Vi har breddat och upptäckt tillsammans. Vi har till och med varit inne och nosat på att definiera oss till en ideologi. Fler kommuner och landsting ställde upp till val i år än någonsin och det känns som att den siffran bara kommer att växa. Media har gått ifrån att inte bry sig om oss till att erkänna att vi vet vad vi pratar om. Allt detta är fantastiskt för ett så ungt parti som vi är.

Nu anser jag samtidigt att man måste kunna erkänna när saker inte går så bra och vi kan inte säga att partiet gjorde så bra ifrån sig i valen i år. Det är ett ansvar som givetvis vilar tungt på partistyrelsen och partiledningen. Det finns mycket som hade kunnat göras bättre och mer, som alltid. Saker som hade kunnat göras smidigare. Samtidigt är jag övertygad om att vi som kämpade in i det sista med de resurser vi faktiskt hade, alla som satte upp affischer, delade ut valsedlar, skrev insändare och stod i valstugor mm, vi gjorde vårt bästa. Vi ska inte skämmas, även om det finns de som vill slå oss i huvudet och berätta alla tusen saker vi inte gjorde samtidigt som de vägrar att värdera de tusen saker som vi gjorde.

Det är med vemod jag skriver detta inlägg eftersom jag tycker att Piratpartiet behövs. Piratpartiets politik är viktig. Där alla andra partier tar upp sina vapen och dödar integritet, demokrati och öppenhet försöker Piratpartiet stå emot. Enligt mig har Piratpartiet ett nytt och unikt sätt att se på politik som inte fastnar i upp eller ner, höger eller vänster utan hittar sin egen väg. Pirater ser internet som den fantastiska plattform för demokrati som den är. Vi ser hur övervakningen blir mer och mer slentrianmässig, de flesta känner till FRA men likgiltigheten inför det har blivit ett faktum och den personliga integriteten får stå tillbaka för att myndigheterna ska få ha kontroll över folket. Samtidigt växer fördomarna och rasismen i samhället. Allt detta är viktigt att kämpa emot, tillsammans.

Tyvärr är gemensamhet ett ord många i partiet inte har förstått. Istället bråkas det mer internt om vem som ska få ha rätt i en tråd på facebook. Det har av någon anledning blivit viktigare att få rätt, att få precis som man vill, än att försöka hitta en väg tillsammans. Någonstans slutade pirater acceptera att vi ser världen lite olika men vi kan i alla fall enas under samma tak. Det är viktigare att få precis som man vill i minsta lilla fråga.

Piratpartiet har en struktur som endast gynnar en typ av personlighet. Den personen är en person som uttrycker sig bra i skrift, som kan sälja sig själv, som har bra självförtroende, skinn på näsan och för att vara helt ärlig är duktig på att vara lite ego. Samtidigt så undrar vi varför vi får så många personer som engagerar sig i partiet som hela tiden måste berätta för andra vad de gör för fel och varför de alltid har rätt. Det är rätt självklart varför det är ett problem om och om igen. Strukturen gynnar inte de andra personligheterna. Strukturen gynnar inte diplomaterna, eller de som inte vill ha uppmärksamhet men som skulle bli bra i en styrelse i alla fall (eller på grund av det), de som är mer ”känsliga” och ”ömtåliga” och därigenom har ett helt annat perspektiv på tillvaron. Ett parti som ska representera folket och som ska kunna jobba tillsammans behöver alla personlighetstyper, inte bara de som kan sälja sig själva och som har stora egon.

Piratpartiet har en struktur som tillåter att människor tar på sig ansvar och skyldigheter, men kan sedan lämna dem utan några som helst konsekvenser. En struktur som aldrig ser något fel när någon säger ”någon borde…” och sedan blir sur för att ingen gjorde. Där människor ser partiet mer som en fritidssysselsättning än som ett ideellt engagemang. Där man inte berättar för ”chefen” att man ska åka utomlands på semester i två månader och bara försvinner eller där man anser att man själv kan utse sin efterträdare. Vi har lokala föreningar som anser att moderpartiet ska hålla käften och inte bry sig om vad som händer lokalt samtidigt som de blir sura om moderpartiet inte hjälper dem på alla sätt som går.

Piratpartiet har en struktur som inte tillåter att man säger åt en person att den inte är lämplig på en post eftersom det är elakt och alla borde få prova, samtidigt som vi river sönder alla aktiva som försöker göra saker. Det var inte bra nog, du tänkte inte på den detaljen, jag tycker du skulle ha gjort så, men är du dum i huvudet som inte fattade… Kritiken haglar över precis alla som försöker oavsett vad de försöker göra. Det kan vara allt från en artikel om hbtq-rättigheter (Varför skrev du inte om fildelning istället ditt hbtq-spöke?) till att bjuda folk på våfflor (Alla fattar ju att man ska ha hallonsylt till våfflor och så serverade ni bara grädde, puckon). Försöker man säga åt folk att de ska vara snällare mot varandra så måste man tuffa till sig, få mer skinn på näsan och inte ta åt sig så mycket. När jag har försökt säga ifrån har jag fått höra att det inte är rätt tillfälle, att jag inte borde ta upp det nu, att jag borde bara strunta i det och att jag är så känslig. Detta är något som har kommit att genomsyra hela organisationen där vi har lärt oss att inte prata om det och att låta folk hållas för att det av någon anledning blivit för jobbigt att försöka ta itu med de attityderna.

Här önskar jag nu i efterhand att jag hade gjort mer. Att jag hade kämpat hårdare för att vi skulle bryta ner dessa strukturer. Jag känner personligt ansvar för att jag inte har gjort mer. Jag, som har suttit i både partistyrelsen och partiledningen, borde ha börjat arbeta med dessa frågor innan. Problemet var att jag inte insåg hur djupt det satt, ingrott i väggarna, för några år sedan. Det är inte förrän i år när jag jobbat så intensivt med partiet som jag sett hur det ser ut. Jag är dock övertygad att man kan göra något åt det, men då krävs det en enad partiledning och partistyrelse som drar åt samma håll och som känner förtroende för varandra.

Mitt förtroende för partistyrelsen existerar tyvärr inte i nuläget. Varje gång jag har försökt tagit upp fall av trakasserier i partiet har jag mötts av en stenvägg. Det har påtalats för partistyrelsen att vissa ledamöter sprider lögner till resten av partiet och till media. Det har påtalats att det har förekommit hot mellan partimedlemmar. Det har påtalats otaliga gånger när högt uppsatta pirater har kastat ur sig både det ena och det andra till andra medlemmar. De svar jag har fått är att jag borde polisanmäla händelserna om jag nu tyckte de var så allvarliga, som vanligt att skaffa lite mer skinn på nästan, sluta ta åt mig och att de inte kan göra så mycket åt det. Droppen som fick bägaren att rinna över var när partistyrelsen valde att mörka när de gjorde en ofullständig utredning kring ett uteslutningsärende. De lade sekretess på hela processen kring hur de hade arbetat. Att hävda sekretess på underlag och information i ett sådan känsligt läge är såklart helt korrekt, men att inte tala om hur man arbetat med frågan är inte det. Speciellt inte när jag vet att de medvetet valde att inte prata med vissa av de berörda parterna som uttryckligen sagt att de gärna uttalade sig i frågan. De bordlade frågan flera gånger, utredde inte ordentligt, brydde sig inte om de inblandade nog att ta uti med att hela underlaget läckte och mörklade sedan hela processen kring hur de hanterat ärendet. Det är vad jag förväntar mig av andra organisationer såsom de vi kämpar emot, men inte en som har transparens och öppenhet som ledord och som tar stolthet i att värna om människor och deras personliga integritet. Det finns såklart enskilda ledamöter som jag fortfarande har förtroende för, men min erfarenhet är att de hellre är tysta än att de försöker göra något åt problemen. Jag hoppas verkligen att den nya styrelsen kommer att arbeta med dessa attityder och vända utvecklingen så att den ledning som kommer nästa år kan känna det förtroende som jag har tappat.

Givetvis så finns det många helt fantastiska pirater som jag tycker väldigt mycket om i organisationen. De som bryr sig om andra och som verkligen vill se en politisk förändring. Det finns många där ute som är genuina, trevliga och otroligt hängivna partiet, men det är klart att det inte går att blunda för att om de piraterna var majoriteten som synts mest skulle jag aldrig skriva detta inlägg. Då skulle jag vara kvar. Nu är de tyvärr inte de som syns och hörs mest. Det är inte de piraterna som sätter agendan. Det är inte de piraterna som får andras uppmärksamhet. Jag hoppas att detta blir det uppvaknande som behövs för att dessa pirater ska ta klivet fram och börja sätta agendan. Låt inte partiet tas över av de som gör det till en sport att kritisera, trycka ner och trakassera. Låt inte partiet tas över av de som tycker att man ska bita ihop, skaffa lite skinn på näsan och sluta ta åt sig. Låt inte partiet förfalla i en kamp om vem som har mest rätt utan hitta ett sätt att arbeta tillsammans och stötta varandra. Ni är trots allt med i samma lag.

Själv så kommer jag inte sluta arbeta med frågor kring övervakning, integritet och jämlikhet. Det är som sagt otroligt viktiga frågor som kommer fortsätta vara viktiga även i framtiden.

Med det önskar jag Piratpartiet all lycka i framtiden. Jag hoppas verkligen att ni lyckas: Mot riksdagen 2018!

Nitwit. Oddment. Blubber. Tweak,
/Marit ”Leffe” Deldén

 

 

Tags: , , , ,

22 Comments Leave yours

 1. Jag tycker inte du ska förebrå dig själv för att du inte gjorde mer. Dels hade det inte hjälpt och dels hade det bara bränt ut dig, i onödan. Du gjorde så gott du kunde med en information och resurser du hade då.

  Ingen kan begära mer än så.

  För att du gjort allt du kunnat, för allt du orkat och allt du sagt: Tack.

 2. Tack för tiden. Att lära känna dig och att jobba tillsammans med dig har varit en ynnest och en ära.

  Offantligt jobbigt att läsa er redogörelse för hur ni upplever parti och styrelse.

 3. Mikael Iresten #

  Precis som alla andra duktiga pirater som lämnar kommer du att bli saknad! Hoppas att du hittar din väg att gå och att våra vägar kommer att mötas igen.

 4. Jonte #

  Känner ingen som helst saknad när en person som motarbetar sitt eget parti och offentligt utan stöd av källor och dokument försöker hänga ut dem som inte tillät henne och de egenvalda kompisarna att bygga om PP till ett mer avlyssningskritiskt hbtq-parti.
  Integritet, ett ord som den äntligen avgående partiledaren och hennes svans borde googla.

  • PP forlife #

   jojo det märks ju vilka de är som gjort att vår partiledare och vice inte orkar längre…

   • Traxy #

    ^^ Detta. (Det ”PP forlife” sade alltså.)

    • PP forlife #

     🙂 hålla med eller vara emot ? vad menas med ^ ^ ?

     • Karin #

      En eller två ^ används som pilar för att peka uppåt. Eftersom jag dessutom känner ovanstående postare kan jag säga att hon definitivt håller med dig. 🙂

   • Jonte #

    Eftersom hon och hennes kompisar fick ca70% av våra väljare att inte orka så känner jag ingen saknad. Kanske kan vi lära av misstaget att släppa fram södermalmspolitik signerad Troberg et al och satsa på dem som vill att vi driver riktiga pp frågor.

  • Detektiv #

   Exhibit A…

 5. Kakan #

  Och jag känner personligt ansvar för att jag aldrig har engagerat mig handgripligen i partiet, bara skickat pengar och länkat som den bästa slacktivist. Men jag har alltid känt av de här vibbarna du beskriver. Jag är så välbekant med dem att jag visste från början att om jag kliver ner i denna sörja kommer jag att komma ut söndertrasad och tillbaka på noll. Mina två senaste ideella engagemang har slutat precis så, av precis samma anledning. Jag är otroligt imponerad över att du/ni trots allt orkade så länge som ni gjorde och att ni trots allt kunnat åstadkomma så mycket. Du är en fantastisk människa vars engagemang behövs. Ta hand om dig!

 6. Henrik L #

  Utan att veta någonting om hur saker och ting gått till så känns det som att många av problemen härstämmar ur det faktum att det är många unga datanördar, ofta killar, som inte alltid är så mogna och socialt kompetenta, men desto mer besserwissriga, som är engagerade i partiet. Jag känner igen beskrivningarna av beteendena från liknande sammanhang.

  Tyvärr leder väl det i förlängningen till att väljarna och de etablerade politikerna inte tar PP på allvar. Synd, eftersom PP:s politik är jätteviktig och förtjänar mycket mycket mer uppmärksamhet och stöd.

  Men bra jobbat, Leffe, och stort lycka till i framtiden!

  • oberoende media #

   Klokt talat. Var sak har sin tid, som man säger. Förhoppningsvis så lär vi som människor något av erfarenheterna.

 7. Anonymous #

  Jag vet absolut inte vad allt det här handlar om, och att kränka någon att vara överkritisk är självklart totalt förkastligt och slår egentligen mest tillbaka på den som är kritisk…

  Det hela låter helt förfärligt… och man läser det med sorg…..

  Men en liten liten splinter in my mind… ligger här och stör……. och nu lägger jag den på bordet.

  Hela Sverige är i dag uppdelad i två läger, den ena som just vill prata HBTq frågor och den andra gruppen som inte vill det.

  Är det detta vad saken handlar om??

  Anna (Troberg) berättade i ekot om homofobi etc…..

  Jag förstår båda sidor av saken, vi måste kunna prata om HBTq…. men vi kan inte heller förvandla Piratpartiet till ett HBTq-parti….. det har redan alla andra partier gjort…. till och med Kristdemokraterna har halva inne i denna tankevärld-…….

  Istället kan vi bara rätt och slätt prata om alla människors lika värde. Punkt. 🙂 inget anat. 🙂

  Vi behöver inte definiera en grupp som överordna och en grupp som offer. Vi kan bara definiera alla som lika mycket värda. 🙂

  Börjar man prata om hbt och queer och genus och hen och överordnad och underordnad så går man in i en tankevärld som är snurrig och där det inte finns några vinnare, bara massa illska och aggresioner.

  Om man däremot bara rakt ut pratar om alla människors lika värde. Då vinner alla.

  Vi behöver inte kräva respekt av andra, för vilka vi är, det räcker med att vi respekterar oss själva, och vi respekterar oss själva när vi säger ifrån.

  Det behövs inte mer prat om HBTq frågor, det behövs mer prat om alla människors lika värde. 🙂

  Lika värde. Integritet för alla, transparens för staten och organisationer…

  Och självklart! måste piratpartiet vara lika transparent som vi tycker att andra organisationer skall var.

  Som sagt, jag har inte den blekaste aning… eller jag vet inte varför ni avgår, men jag tycker det är väldigt synd……. och tråkigt…… 🙁

  Kram!

  • Karin #

   Jag tror Anna sammanfattade din attityd bäst i sitt inlägg om avgången:

   ”Det duger helt enkelt inte att tala om “allas” rättigheter, men att i realiteten bara kräva rättigheter för sig själv och de som råkar vara som en själv. Det är djupt ohederligt och dessutom begränsande för ett parti som egentligen är så mycket bättre än så.”

   …jag vet inte varför HBTQ-frågor och genus skulle vara så mycket mer snurrigt än integritet, vilket ju är Piratpartiets huvudfråga. Det finns enormt mycket homofobi och sexism i Piratpartiet, och det måste vi ju jobba mot, även om vissa tycker det låter jobbigt…

   Jag vet inte vem du är, vad du har för bakgrund, och hur du identifierar dig själv. Jag antar från ditt sätt att skriva att du är en vit hetero cis-man som aldrig har behövt uppleva diskriminering i din vardag, men rätta mig gärna om jag har fel. Ditt sätt att avfärda dessa frågorna som mindre viktiga ger dock bilden av att du tror att vi lever i ett jämställt samhälle nu, och faktum är att vi gör inte det. ”Bög” används fortfarande som skällsord. Flickor fostras fortfarande att vara lugna och tysta och inte säga ifrån, inte göra väsen ifrån sig, inte ta för sig. Våldtäktsoffer får fortfarande höra att brottet de utsatts för är deras eget fel, för att de hade fel kläder, eller för att de har haft många partners förut (jämför med om man skulle säga att en man i dyra kläder skulle få skylla sig själv för att han blivit rånad, för han har ju gett pengar till välgörenhet förut)…

   Alla ovanstående exempel är symtom, tecken på ett underliggande problem som vi aktivt måste jobba mot. Har du andra frågor som du tycker är viktiga, lyft dem gärna. Men säg inte att vi inte ska diskutera dessa frågor också, för i så fall gör du dig bara till en del av problemet istället för att vara en del av lösningen.

   • Anonymous #

    Karin
    Jag läser att du inte förstår att genus är snurrigt. Och det kan vi prata om. 🙂 Jag har studerat genus et i 25 år av mitt liv och jag får aldrig det att fungera med verkligheten. Och jag upplever att 80 % av svenska folket håller med mig om detta. 🙂

    Så om man för in genus som en viktig fråga så håller man ute 80 % av Svenska folket. Dom flesta människor tycker inte att genusteori stämmer överens med verkligheten. Och dom som gör det röstar på F! eller Miljöpartiet eller Vänsterpartiet.
    Prata istället om alla människors lika värde oavsett kön 🙂

    Integritet däremot är något som dom flesta 95 % av svenska folket har en relation till.
    Allas lika värde är också något alla kan ställa upp på. 🙂

    Så Kill your Darlings! eller gå själv under i den enorma väljartorka som piratpartiet faktiskt upplever. 🙂

    Kill darlingen feminism och prata istället Jämställdhet. Skrota ”darlingen” genus och prata alla likas värde…… osv osv…

    När det gäller vem jag är, så kan jag konstatera att jag i min relation till dig är en rasifierad/sexifierad människa. 😉

    Jag skriver som Annonym, men du bemöter mig inte efter det jag är nämligen en människa.

    Istället försöker du utröna, anta och spekulera i vilket kön, vilken hudfärg och sexuella läggning jag har……. *utbrister högt rakt ut* Som OM DET HAR MED SAKEN ATT GÖRA 🙂 😉

    Ser du inte att du själv dömer mitt inlägg, mina tankar, det jag skriver, inte efter vad jag skriver, utan efter dina fördomar om mig, dina fördomar om min hudfärg och mitt kön och min historia. 😉

    Ser du inte att det just nu i detta nu är du som rasifierar och sexifierar mig…. 😉 ser du att du står för den icke-likabehandling du säger dig avsky 🙂

    Ser du inte att du inte möter mig som en människa utan du möter mig efter ditt antagande om mitt kön min hudfärg och min sexualitet och min historia…? 🙂

    Jag tar inte åt mig. 🙂 Jag får bara medlidande och sorg, att du inte möter mig som *utbrister högt igen* 🙂 MÄNNISKA 🙂

    Men för att återgå till ditt innehåll.

    Vi skall absolut!! diskutera allt, allt allt allt!!! men om vi inte är överens kan vi inte omvandla det till politik

    Som jag skriver. Diskutera gärna HBTq, men gör inte Piratpartiet till ett HBTq-parti…. gör det i så fall till ett Allas Lika Värde parti… Då kommer människor strömma till. och inte som nu …. strömma bort….

    Min kära människa som kallar sig Karin….. många många Kramar!!! ger jag dig!!!!

    och all kärlek i världen!

    Peace! Love and Understanding.

    • Karin #

     Sluta använda smilisar, ”söta” förminskande termer för att beskriva mig som om jag är liten eller okunnig. Sättet du skriver på ger dig ett löjeväckande intryck – ett utropstecken räcker gott och väl.

     Därmed inte sagt att jag hatar dig, för det gör jag inte. Däremot vet jag att vi måste jobba med de enskilda sakfrågorna för att komma någonstans. Säger vi att vi ska jobba för jämställdhet för alla blir det alldeles för lätt tomma ord. Pratar vi inte om kön, etnicitet, sexuell läggning och så vidare så gör vi oss inte medvetna om de strukturer som finns i samhället, och är vi inte medvetna om de strukturer som finns så kan vi inte jobba mot diskriminering. Så enkelt är det.

     Av de jag har pratat med så har långt fler skrämts bort från Piratpartiet på grund av sexismen, homofobin och rasismen som gör sig uppenbar bland stor andel av medlemmarna titt som tätt, än på grund av att PP har lyft HBTQ- och feminismfrågor.

     Jag själv är på väg bort från PP. Inte på grund av att dessa frågor lyfts, utan på grund av personer som du, som väljer att inte se problemen i världen, i Sverige, och i partiet. Personer som du, som pratar om jämställdhet, men inte gör ett dyft för att arbeta för det. Personer som du, som är varför duktiga, intelligenta människor som Marit, Anna och Henrik till slut inte orkar längre.

     • Anonymous #

      Jag har inte förminskat dig. Och mitt användande av smileysar var för att vara avväpnande. Och jag har inte menat att du är liten ej heller okunnig.

      Dom strukturer du pratar om. Som du menar finns. Om man skall få med sig människor i den kampen, då måste dessa människor också se dessa strukturer. Men, menar jag 80 % av väljarna och, menar jag, 80 % av piratpartiets medlemmar och väljare håller inte med om att dessa strukturer finns.

      Detta är ett problem. Om man nu skall arbeta mot dom. Dom strukturer du säger finns, dom är luft enligt andra.
      Där du ser strukturer, där ser andra väderkvarnar. Vad gör man åt det?

      Dessa människor ser inte samma sak som du, och dessa dom är 80 %.

      Och jag kan säga samma sak som du.

      – Av de jag har pratat med så har långt fler skrämts bort från Piratpartiet på grund av Feminismen, genus och F! wannabe.

      Så du och jag kan kasta dessa våra erfarenheter på varandra som om vi kastade tårtor på varandra. 🙂

      Eller så kan vi sätta oss ner och hitta konsensus och hitta något som _alla_ väljare _alla_ medlemmar _hela_ partiet kan ställa upp på, något som även du kan ställa upp på. Om du vill, om du är beredd att möta resten av rörelsen dessa 80 %

      Och det är vad hela mitt inlägg går ut på. Hitta den gemensamma nämnaren som alla kan vara överens om. Punkten där du och jag möts. Där vi alla möts, den punkten..Den är jag ute efter.

      Om du är på väg bort från PP nu så har ”dom andra” vunnit och du har valt att bli ett offer…

      Men det kanske är så det blir när det är antingen eller. Antingen ser alla min världsbild, min analys, min, eller så lämnar jag rörelsen… då förstår jag också att man blir besviken på andra och på sig själv.

      Istället för att du delar din bild, jag delar min bild och så letar vi efter vad som förenar våra bilder. Vad är den gemensamma nämnaren? Vad kan både du och jag ställa upp på. Punkten där vi möts. Punkten där du blir sedd av mig och jag blir sedd av dig. En sak som vi har gemensamt är att vi båda är människor. Och det är väl en väldigt bra gemensam nämnare. Att utgå från det mänskliga. Det kan väl aldrig vara fel?. Människa möter människa.

      Kram!

   • Patrik #

    ”Jag antar från ditt sätt att skriva att du är en vit hetero cis-man som aldrig har behövt uppleva diskriminering i din vardag, men rätta mig gärna om jag har fel.”

    Nu är det inte mig du frågar, men jag kan ändå inte låta bli att svara…

    Just det här med att det är OK att avfärda ”vit cis-man” och förutsätta att det har det hur bra som helst och aldrig upplever problem med att bli diskriminerade – är ju fördom och diskriminering #1! Det du säger är att vi (ja, jag passar på din beskrivning) inte är värda att lyssna på, och vad är det om inte diskriminering?

    Förutom att vara vit, hetero och man…så är jag också datornörd, spelnörd och vetenskapsnörd. D.v.s. en rätt så typisk PP-supporter. Dessutom numera överviktig.

    Och du påstår att jag omöjligt kan ha upplevt diskriminering i min vardag?!?!

    Alltså… Har du någonsin hört talas om mobbning? Tror du verkligen att människor med ovanstående intressen tillhör de som är populära i skolan och behandlas som kungar? De som alla tjejer svärmar kring? Eller?

    …och du, visst blir det bättre när man sedan växer upp. Fast långt ifrån fördomsfritt, och DU är en del av problemet.

    • Karin #

     Att påstå att diskrimineringen du upplever skulle vara värre än diskrimineringen någon annan upplever, du tror inte det är att ta i lite väl mycket?

     Jag ber om ursäkt, mitt inlägg skrevs lite väl hastigt. Självklart kan vita, heterosexuella cis-män också ha råkat ut för diskriminering i sina liv. Det finns dock enormt många privilegier inbakade i dessa bitar. Jag vet att jag själv som vit och cis-könad ibland har problem att se rasism och transfobi, eftersom jag inte själv påverkas av detta. Jag jobbar varje dag på att se dessa problem, för om jag inte kan se dem så kan jag inte motverka dem.

     Jag lyssnar gärna på vita, heterosexuella cis-män. Jag säger definitivt inte att era åsikter inte är värda att lyssna på. Det jag säger är att denna grupp har många privilegier som gör det lätt att bli blind för diskriminering, och att det främst är de som är blinda för den diskriminering som pågår som häver ur sig påståenden som att vårt samhälle redan är jämställt, och att vi kan sluta diskutera frågor om sexism, rasism, homo- och transfobi, och så vidare.

     Jag spelar datorspel, D&D och friforms-textbaserade rollspel. Jag är lingvistik-nörd. Jag kan detaljdiskutera Tolkiens verk och Harry Potter-universumet. Jag har sett varenda episod av Star Trek (TOS, filmerna, TNG och ENT, jobbar fortfarande på DS9 och VOY), Stargate (SG1 och Atlantis) och Supernatural. Jag skulle alltså påstå att jag också är rätt typisk PP-supporter.

     Jag har också upplevt diskrimineringen som kommer med att vara nörd. I min erfarenhet är den långt ifrån lika allvarlig som den sexism jag också upplevt. Till exempel när jag jobbade som telefonsupporter och fick frågan om jag inte kunde koppla personen till någon kille, för det faktum att jag var en kvinna betydde tydligen att jag inte ansågs kunna utföra mitt jobb.

     Eller, på sätt och vis ännu värre – när jag påstås vara ”fejk” i mina intressen. När andra nördar som (precis som du säger) också upplevt utanförskapet som kommer med att ha specialintressen påstår att mina intressen bara är något jag gör för att verka cool eller för att få geek-cred eller för att få pojkar att gilla mig, eller att jag tittar på Doctor Who för att David Tennant är söt. När mina intressen avfärdas pga mitt kön. Spelar ingen roll att jag lagt hundratals timmar på att spela Civilization (främst 3:an och 5:an), jag är ändå ingen riktig ”gamer”, för jag är en tjej, och tjejer kan inte vara gamers. Eller det är i alla fall vad jag har fått höra.

     Jag påstår inte att du skulle vara en del av detta, jag säger bara att sexismen finns även i denna grupp som ändå själva har upplevt ett viss mått av diskriminering.

     Än en gång ber jag om ursäkt för att jag lite för starkt avfärdigade vita, heterosexuella cis-män. Det var inte min mening. Allt jag ville säga var att är man privilegierad är det viktigt att man är medveten om detta, för är man inte det kan man inte jobba mot diskrimineringen.

 8. Kalle #

  Tacksamheten mot att beslutet äntligen är fattat är stort. Men det är klart, ni riskerade uppenbart att inte bli omvalda så inträngda i hörnan så hade ni inget val.

 9. Per Andersson #

  Jag har undvikit webforum men redan på mina forna glansdagar gick det hett till med Falkvinge i högform. Internet är fantastiskt men det gynnar samtidigt ganska dåliga sidor som aldrig skulle accepteras IRL. Att gå med PP är likt att studera teknologi eller festerna liknar smurfarnas om inte filfackarna skicka lite nödhjälp i form av lite kvinnlig fägring. Breddningen var absolut nödvändigt men den stora grundbristen är att varför inte PP tilltalar kvinnor. Troll och näthatare i all ära men jag tror bristen på kvinnliga röster har varit konstant från första början. Kalla mig naiv idiot men mitt fokus just nu är SD vs X(välj själv vem du tycker inte har gjort något, är stukad, borde ha osv…..). Personligen anklagar jag Löfgren för klimateffekten, Kennedy mordet och varför mitt glas är halv fullt.

1 Trackbacks